Nieuws

19.03.2019 - Hoe ‘Staat van het Theater’ weergalmt in Amsterdam

“Heeft er iemand een vuurtje?" De controversiële slotscène van Staat van het Theater, waarmee Chokri Ben Chikha op 6 september 2018 het Nederlands Theater Festival opende – én de hele theaterwereld opriep om meer maatschappelijke actie te onderen – zindert nog altijd na in Amsterdam.

Naar aanleiding van zijn veelbesproken speech nodigde de Academie voor Theater en Dans Chokri Ben Chikha op 13 maart uit voor het debat HALF6: Kunst en Activisme. De onderzoeker, theatermaker en artistiek leider van Action Zoo Humain ging er in gesprek met dramaturg en docent Florian Helwig.

De twee bogen zich over vraagstukken als: waar houdt kunst op en begint propaganda? Welke invloed hebben politieke standpunten op artistieke creaties? En in welke mate kan kunst ingrijpen op de werkelijkheid zonder haar poëtische potentieel te verliezen?

“Ik ben een nineties kid, gooi met Engelse termen omdat ik geboren ben in de jaren 90. Hier sta ik, maar ik wil liever gaan zitten. Want ik weet niet meer waarvoor ik sta."

De HALF6-editie kwam er op initiatief van de Opleiding Theaterdocent, waar  Ben Chikha de daaropvolgende dagen als gastdocent aan de slag ging. Geïnspireerd door Staat van het Theater boksten de studenten een eigen vlammend betoog in elkaar – over hun soms Faust-achtige kunstenaarsbestaan, tegen millennial-apathie en met een middelvinger naar de maatschappelijke status quo.

© Action Zoo Humain