Nieuws

10.09.2018 - Staat van het Theater roept kunstenaars op om oppositie te voeren

Op 6 september 2018 opende artistiek leider en onderzoeker (KASK/School of Arts/HoGent) Chokri Ben Chikha het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. In zijn Staat van het Theater hield hij een pleidooi voor meer daadkracht in het theater en benadrukte hij de sterkte van de artistieke waarheid. Zijn speech werd door het publiek op intense emoties onthaald. Ook in de Vlaamse en Nederlandse pers bleef de speech niet onbesproken. Een greep uit de reacties.

VRT: "Met zijn speech en de bijhorende consternatie probeerde Chokri Ben Chikha de theaterwereld op te roepen tot actie. 'Ik vind dat het theater hier een taak heeft.', benadrukte Ben Chikha op het Nederlands Theaterfestival. 'Ik vind dat wij moeten ingrijpen. En niet door weer een relativerend toneelstukje te maken, maar daadwerkelijk in de realiteit.'”

Chokri Ben Chikha in De Morgen: "Ik wilde een debat uitlokken. Ik wou niet pleasen. Theatermakers zouden zich meer actief moeten mengen in het maatschappelijke debat. Daadkrachtig reageren tegen de morele vervuiling."

NRC: "Chikha had zijn gehoor van theatermakers in zijn met veel passie en gedrevenheid uitgesproken Staat opgeroepen tot activisme, tot 'inbreken in de realiteit'. Ze moesten hun engagement niet beoefenen in theaters, maar in de wereld zelf. 'Amsterdam is een soort Disneyland geworden. Laten jullie dat zomaar gebeuren?'"

Theaterkrant: "Chokri Ben Chikha begon zijn speech met een schets van een neoliberale maatschappij , die draait op ‘fake news en facts-free politics’. Daarna deed hij een dwingende oproep aan de theatersector om in te grijpen. ‘Als er zoveel leugen in de samenleving wordt geïnjecteerd, zoals de huidige politieke leiders dat doen, dan kunnen we niet anders dan een tegenmacht organiseren.’"

De Volkskrant: "Kunstenaars kunnen wat Chokri Ben Chikha betreft leren van activisten: ‘die hebben meer invloed dan wij’. Ben Chikha noemde voorbeelden van artistieke ingrepen in de werkelijkheid van Greenpeace en Pussy Riot. ‘En dan is Pussy Riot nog niet eens een goeie band’, grapte hij. Dat moet beter kunnen, als kunstenaars het doen. ‘Maak oppositie met poëzie. Geen revolutie zonder dans.’"

Lees hier de volledige toespraak.
Chokri Ben Chikha - © Anna van Kooij