Nieuws

04.02.2019 - Debat | Kunst en nationalisme: een vruchtbaar huwelijk of een doodgeboren kind?

 

In mei 2018 vluchtte de Catalaanse rapper Valtònyc naar België. In zijn thuisland Spanje werd hij veroordeeld tot een celstraf wegens het beledigen van de kroon en het verheerlijken van terrorisme in zijn teksten. Mag een artiest zijn politieke stem laten horen in zijn werk? Wie bepaalt er waar kunst ophoudt en propaganda begint? Sommigen vergelijken de autoritaire houding van Madrid vandaag met het regime van dictator Franco. Is nationalisme het probleem van deze tijd of net de oplossing?

Een gesprek over kunst, politiek, vrije meningsuiting en de steeds vagere grenzen daartussen, met het vergrootglas op Catalonië gericht.

Onder andere Jan Peumans (voorzitter Vlaams Parlement), Marc Reynebeau (journalist De Standaard), Wim De Temmerman (decaan KASK/School of Arts/HoGent) en Chokri Ben Chikha (onderzoeker en theatermaker) gaan met elkaar in gesprek. VRT-journaliste Lisbeth Imbo modereert.

 
Het debat is een gratis inleiding van AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry, een danstheatervoorstelling gebracht door jonge Catalaanse artiesten. Uw ticket voor de voorstelling is meteen uw toegangskaartje voor het debat.
Tijd: vrijdag 8 maart 2019, 18.45 uur
Plaats: Arca Theater, Gent (Sint-Widostraat 4)
Taal: Nederlands, met tussenkomsten in Engels en Frans

Tickets: NTGent

 
Debat | Kunst en nationalisme - © Kurt Van der Elst