Nieuws

26.09.2019 - Amazigh-koningin Dihya: de onderdrukking houdt stand

Soms wit, soms zwart. Nu heks, dan weer heldin. De 7de-eeuwse Amazigh-koningin Dihya lijkt het eeuwige slachtoffer van misbruik uit eigenbelang. Op 26 september, tijdens 'Afrikaanse Letterkunde Centraal' gaf onderzoeker en performer Chokri Ben Chikha de historische figuur - tevens de inspiratiebron voor onze nieuwste productie - eindelijk haar stem terug. Of niet?

Wanneer organisator Inge Brinkman de lezing van Chokri aankondigt in de brasserie van bibliotheek De Krook, treden actrice Dahlia Pessemiers-Benamar en danseres Sandra Delgadillo naar voren. "Chokri heeft ervoor gekozen om zich vanavond door twee vrouwen te laten vertegenwoordigen - of toch om twee vrouwen aan het woord te laten. Dankjewel daarvoor."

Chokri vroeg Dahlia om een statement van zijn hand voor te dragen: "Het spijt mij, dames en heren, maar ik kan het niet over mijn hart krijgen vanmiddag voor u op te treden. Met mijn afwezigheid protesteer ik tegen verder misbruik van Dihya." In wat volgt, spreekt en beweegt het duo zich een weg door verschillende vormen van onderdrukking en opportunisme waar de mythische verzetsstrijder het slachtoffer van werd, wordt en zal worden.

Dahlia Pessemiers-Benamar en Sandra Delgadillo vertolken de rol van moeder en dochter in de danstheatervoorstelling Dihya, die vanaf 24 oktober op de planken staat in hetpaleis (Antwerpen) en NTGent (Gent).

Lees meer over deze dansvoorstelling of koop je ticket.