Nieuws

15.10.2018 - De waarheid over Expo '58 in de Belgische Senaat

Dit jaar viert Brussel de zestigste verjaardag van Expo ’58, de wereldtentoonstelling die in 1958 meer dan veertig miljoen bezoekers naar de voet van het Atomium lokte, maar ook de expo die 278 Congolezen uit Belgisch-Congo als attracties tentoonstelde in een nagemaakt dorp. Bovendien opent het AfricaMuseum in Tervuren in december 2018 opnieuw zijn deuren, na heel wat controverse over de rechtmatige eigenaars van zijn kunstobjecten. Hoog tijd dus voor een Brusselse herwerking van De Waarheidscommissie, deze keer in het unieke kader van de Belgische Senaat.

In De Waarheidscommissie, voor de gelegenheid herwerkt naar de Brusselse context, stelt Action Zoo Humain zich luidop de vraag of vele maatschappelijke discussies vandaag hun oorsprong niet kennen in een specifiek hoofdstuk van de Belgische koloniale geschiedenis: de tentoonstelling van mensen uit ‘exotische’ landen tijdens de wereldexpo’s. Met Annemie Neyts als voorzitter zal de commissie van historici, artiesten, experten en getuigen nagaan of het fenomeen van de zoo humain en het mechanisme van stereotiepe beeldvorming dat ermee gepaard gaat nog altijd actueel zijn.

De Waarheidscommissie integreert dans, theater en een reeks getuigenissen in het format van een waarheidscommissie tot een bijzondere belevenis. De performance was eerder al te zien in Gent (2013), Kaapstad (2014), Antwerpen (2016) en Mechelen (2017). In december 2018 zal de performance in de plenaire zittingszaal van de Senaat onder andere de situatie in het Brusselse Maximiliaanpark en het oeuvre van auteur Jef Geeraerts onder de loep nemen.

De Waarheidscommissie is op 7 en 8 december 2018 te zien in de Belgische Senaat in Brussel. Plaatsen reserveren kan hier. Wil je de voorstelling van dichtbij beleven? Word Vriend van De Waarheid!
De Waarheidscommissie - © Kurt Van der Elst