Nieuws

30.09.2016 - Chokri Ben Chikha - "Ik voel me, ondanks mijn dubbele nationaliteit, op en top Belg"

Chokri Ben Chikha was nieuwsgast bij Radio 1. Afgelopen zomer luisterde hij met verbazing naar N-VA politica Zuhal Demir. Na de staatsgreep in Turkije en de daaropvolgende rellen in België, stelde zij voor om mensen met de dubbele nationaliteit te laten kiezen voor één van de twee.

Mocht Chokri moeten kiezen tussen zijn twee nationaliteiten, wat zou hij dan kiezen: Tunesiër of Belg? "Ik heb gewoon een meervoudige idenditeit. Ik weiger te kiezen." Hij ziet de dubbele nationaliteit als een leuk extraatje, ziet er niet het probleem van in. Bovendien vindt Chokri het vrij bizar dat een partij die niet voor Belgë ís, tóch wil dat mensen met een dubbele nationaliteit zich duidelijk uitspreken in het Belg-zijn.

Chokri Ben Chikha
Heel veel mensen, ook met de dubbele nationaliteit, voelen zich op en top Belg.

Hij moet zich heel vaak verantwoorden voor zijn afkomst. Soms speelt hij ook met die nationaliteit. "Als ik op zoek was naar een huis, noemde mezelf Ben", vertelt hij. Iemand heeft hem zelfs ooit de vraag gesteld aan de telefoon welke kleur hij heeft. "Het feit dat ik lichterbruin was, was aanvaardbaarder voor de verhuurder." Om van dat soort vooroordelen af te geraken, besloot hij niet langer te huren, maar een huis te kopen. "Geld discrimeert niet."