Nieuws

16.11.2018 - Catalaans zusje van 'Amnes(t)ie' in première in Barcelona

Een primeur voor Action Zoo Humain: op 8 en 9 november stonden de voorstelling Amnes(t)ie en haar Catalaanse tegenhanger AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry gelijktijdig op de planken; de ene in Gent, de andere in Barcelona. Samen met choreografe Laura Neyskens maakte artistiek leider (AZH) en onderzoeker (KASK/School of Arts/HoGent) Chokri Ben Chikha met alumni van het Institut del Teatre in Barcelona een danstheatervoorstelling gebaseerd op Amnes(t)ie, maar begeesterd door het woelige Spaanse en Catalaanse heden en verleden.

Amnes(t)ie en AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry zijn typische zusjes geworden: je ziet meteen de gelijkenissen, maar tegelijk zijn ze zo verschillend”, aldus Chokri Ben Chikha. Amnes(t)ie, een voorstelling die de parallellen opzoekt tussen IS-strijders en Oostfrontstrijders, ging al in december 2017 in première. Op woensdag 7 november was in Barcelona voor het eerst AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry te zien, waarin de parallellen tussen jihadisten en aanhangers van het Francoregime worden gezocht. Léon Degrelle, de spilfiguur van de Belgische fascistische beweging die na de Tweede Wereldoorlog in het Spanje van Franco asiel kreeg, vormt de schakel tussen het Belgische collaboratieverleden en de dictatuur van Francisco Franco.

In de voorstelling lanceert een groep jonge performers een eigen YouTubekanaal, waarmee ze zich afzetten tegen de hypocrisie achter de schermen van het theater en in de samenleving. Ze kaarten maatschappelijke thema’s aan en onderzoeken hoe ze collectieve trauma’s uit het verleden een plaats kunnen geven. Het kanaal wordt een pleidooi voor radicale empathie en een ware ode aan de kracht van de verbeelding.

Op vrijdag 30 november is de danstheatervoorstelling nog te zien zijn op het gerenommeerde festival Temporada Alta in Girona.
Chokri Ben Chikha ging in gesprek met De Standaard over de voorstelling. Lees het interview hier.
AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry - © Kurt Van der Elst
AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry - © Kurt Van der Elst