Nieuws

13.10.2024 - New Radicalisms 2024 - DOE NEUTRAAL

Op 11, 12, 13 oktober brengt (A)WAKENew Radicalisms 2024, een meerdaags Rotterdams event waarin ze de veronderstelde politiek neutrale positie binnen de Nederlandse culturele, academische en artistieke sferen onderzoeken. “Doe normaal!” wordt vaak op een bevelende toon gezegd tegen iemand die iets doet of zegt dat als ongewoon wordt beschouwd. Hoe en door wie wordt de normale norm bepaald? Kan een positie van neutraliteit worden gelijkgesteld aan normaal zijn in tijden van extreme schendingen van de rechten om te leven?

Gedurende 3 dagen bevraagt (A)WAKE deze neutraliteit onder het mom van politieke correctheid en de structuren die een dergelijke positie in stand houden en ervan profiteren. Welke alternatieve middelen en strategieën worden gebruikt om de status quo uit te dagen? Door middel van lezingen, workshops, optredens, beeldende kunst en clubavonden proberen ze 'neutraliteit' te bevrijden uit haar gefixeerde positie van passiviteit en onderzoeken we strategieën voor dissidentie en ethiek van onenigheid.

 

Naar aanleiding van onze voorstelling Perzen. Triomf van Empathie zal artistiek leider Chokri Ben Chikha op zondag 13 oktober deelnemen aan het panelgesprek rond het thema Empathie.

 

Blijf up to date via de socials van (A)WAKE: WebsiteInstagramFacebook

___

*(A)WAKE is een initiatief dat ruimte biedt aan de stemmen van mensen met meerdere culturele achtergronden. Het initiatief ontwikkelt culturele programma's die recht doen aan de complexiteit van de huidige sociaal-politieke context in Rotterdam en aan de perspectieven van minderheden die over het hoofd zijn gezien en/of getokeniseerd worden door mainstream instellingen. In een wereld die wordt gedomineerd door media en populisme, beweegt (A)WAKE zich vrij tussen de gebieden van hedendaagse kunst en politiek.