Laura Neyskens - © Alexander Popelier

Laura Neyskens

Laura Neyskens stond voor het eerst op het podium als 11-jarige in Bernadetje (1996), een theatervoorstelling van Arne Sierens en Alain Platel. Later speelde ze mee in Mouchette (1998), Allemaal Indiaan (2001) en Platels befaamde dansvoorstelling Iets op Bach (1998). Daar ontmoette ze de jonge danser Sidi Larbi Cherkaoui. Die ontmoeting resulteerde in een jarenlange samenwerking. Zo danste ze in Cherkaoui’s debuut Rien de Rien (2000) en was ze te zien in Foi (2003) en Myth (2007). Ze danste en zong verder in de musical Adams Appels (2009) van het theatergezelschap Olympique Dramatique, waarvoor ze ook Cherkaoui assisteerde bij de choreografie.

Laura participeerde als danseres in de voor een Oscar genomineerde film Anna Karenina (2012) van Joe Wright, starring Keira Knightley en Jude Law. In 2014 ging ze in première in De Bijloke met het stuk Asobi (2014) o.l.v. Kaori Ito, een productie van Les Ballets C de la B  in samenwerking met het befaamde Spectra Ensemble. In La Scala van Milaan was ze rehearsal director en danseres in de vierdelige opera cyclus Der Ring des Nibelungen (2010-2019), in een regie van Guy Cassiers, met een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui en gedirigeerd door niemand minder dan Daniel Barenboim.

Verder maakt Laura deel uit van de harde kern van La Guardia Flamenca, een gezelschap dat creatief omspringt met het flamencogenre. Gedurende tien jaar maakten zij de straten onveilig met straattheatervoorstellingen als Anda La Banda (2005) en Carrément Carmen (2008). Club Flamingo (2012) werd hun eerste cabareteske 'indoor' voorstelling, gevolgd door Vagamundo (2019), een voorstelling die zich concenteert op de Zuid-Amerikaanse invloeden op de flamencodans door migratie.

In 2015 richtte Laura mee het danscollectief Bollylicious op, waarmee ze Indiase dans naar een hoger internationaal niveau wil tillen. De dansers van het collectief brengen Indische traditionele en populaire dansen op een toegankelijke, gevarieerde en originele manier, zonder de eigenheid van de dans te verliezen. Naast hun reguliere werking in de Benelux, waar ze toeren met de twee producties Bombay Express (2015) en Sitara (2017), stonden ze al op het Battery Dance Festival in New York (2017).

Bollylicious toert regelmatig in India, waar ze reeds geprezen werden door Bollywoodlegendes Amitabh Bacchan (2018) en Vyjayanthimala Bali (2018), maar ook door Maharja Gaj Singh Ji (2016) en ons eigen vorstenpaar koning Filip en koningin Mathilde tijdens hun staatsbezoek aan India (2017).

Tijdens Gent Bougement bracht Laura voor het eerst haar eigen werk op de planken met haar duet Meer-Min (2015). Op het lichtfestival van Gent werd ze gevraagd om te choreograferen en te dansen voor de impressionante kunstinstallatie The Gift (2018) in een concept van Kris Goubert en Fish Eye.

Voor de afsluiting van de vierjarige herdenking van WOI, choreografeerde ze op vraag van componist Steven Prengels voor de slotshow Peace to the World Concert (2018), waar ze samen met haar collectief, Bollylicious, Indische dans en hedendaagse dans vermengde op de tonen van een harmonieorkest.

Laura werkte voor het eerst samen met theatermaker Chokri Ben Chikha en zijn theater- en performancegroep Action Zoo Humain voor het project Artistes Sans Frontières/Artiesten Zonder Grenzen (2017/2018) in Tunesië, in navolging van de theatervoorstelling Join The Revolution. Later nam ze ook deel aan de artistieke interventie van het gezelschap ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de Universiteit Gent in 2017. In het najaar van 2018 werkte Laura opnieuw met Chokri samen voor AMNE(I)S(T)IA: Say Sorry (2018), een danstheatervoorstelling door alumni van het Institut del Teatre in Barcelona. Laura nam de choreografie van het stuk voor haar rekening. De voorstelling ging in première in november 2018 in Theater Sala Beckett in Barcelona en was te zien op het gerenommeerde Temporada Alta-festival in Girona. In 2019 zal het stuk spelen in Gent (NTGent) en Rotterdam (Theater Rotterdam).