29.11.2024 > 14.12.2024
Perzen. Triomf van Empathie - Action Zoo Humain NTGent © Kurt van der Elst
Perzen. Triomf van Empathie - Action Zoo Humain NTGent © Kurt van der Elst
Perzen. Triomf van Empathie - Action Zoo Humain NTGent © Kurt van der Elst

Perzen. Triomf van Empathie

In 'Perzen. Triomf van Empathie’ onderzoekt regisseur Chokri Ben Chikha het empathische vermogen van zes performers. Slagen ze erin om door de bril van een Griekse tragedie anders te kijken naar een decennialange uiterst gepolariseerde kwestie?

Een van de speerpunten van theatergezelschap Action Zoo Humain, artist in residence bij NTGent, is het Westerse culturele erfgoed confronteren met de realiteit van een meerstemmige wereld. Onder leiding van Chokri Ben Chikha kijken de performers naar het langdurige, ongelijke, conflict tussen Israël en Palestina door de lens van de oudste tragedie uit de theatercanon: De Perzen van Aeschylus. Schreef Aeschylus, die zelf tegen de Perzen vocht, over de Perzen met oprechte empathie of bevestigde hij met zijn tragedie juist de superioriteit van de Grieken? Welke parallellen kunnen we leggen tussen heden en verleden? 

In deze multidisciplinaire theatervoorstelling daagt Ben Chikha de jonge generatie uit om hun persoonlijke, politieke en artistieke visies te scherpen aan de twee belangrijkste elementen uit de tragedie: empathie en hoogmoed. De beproeving wordt extra op scherp gesteld door een meerstemmig koor van Palestijnen en Israëliërs die werden geïnterviewd door Ben Chikha toen hij in januari 2024 in die regio was. ‘Perzen. Triomf van Empathie’ balanceert daarmee tussen kunst en realiteit, opportunisme en empathie.

Etcetera | Recensie

Gedurfd genuanceerd en zowel verhelderend als uitdagend.

PZAZZ | Recensie

Met gepantserde overtuigingen betrad je de zaal, maar ontmanteld wandel je ze weer uit. Dooreengeschud door een rollercoaster van emoties, geschiedenissen en perspectieven. Dat effect mag een prestatie heten. Velen vreesden dat deze voorstelling wel eens de oorlog te veel zou kunnen worden voor Chokri Ben Chikha. Dat hij als ironisch en expressionistisch kunstenaar aan zijn hubris tenonder zou gaan. Maar zelden zie je theater dat fictie en actualiteit, woord en beeld, repertoire en performance zo slim én straf met elkaar weet te confronteren. Het is bijna ontluisterend om vast te stellen. Precies dankzij alle ontheemding waar deze oorlog op aanstuurt, komt de kunst in ‘Perzen’ thuis: riskant, noodzakelijk, op het scherp van de snee.

De Standaard ★★★★

Chokri Ben Chikha en Action Zoo Humain laten in Perzen. Triomf van Empathie de Israëlische en Palestijnse kant met elkaar rouwen, spreken, spelen en dansen. “De grootste uitdaging” die ze “ooit hebben aangepakt” werd een noodzakelijke en weloverwogen stomp in de maag.

De Standaard | Interview Chokri Ben Chikha

"Ik wil me, zoals Aischylos, heel empathisch opstellen ten aanzien van Israëli's en Palestijnen, wetende dat de enen de anderen al meer dan 70 jaar gewelddadig onderdrukken. Het is de grootste uitdaging van alle kunstwerken die ik met mijn ploeg ooit heb aangepakt. Voor mij is het geen ‘Bambi op het ijs’, maar Bambi in een mijnenveld."

De Morgen | Interview Chokri Ben Chikha

"Als je een samenleving hebt die gebaseerd is op wraak, dan verlaag je jezelf als mens. Wat voor samenleving creëer je dan? Is dat de hybris, de overmoed waarover Aeschylus ons probeerde te vertellen in Perzen?"

Credits

Met en door Hellen Boyko, Liah Frank, Marah Haj Hussein, Mareille Labohm, Leblalta Abdennacer (Iskara_Alonzo), Rateb Syassi
Concept, regie, choreografie Chokri Ben Chikha
Dramaturgie Sietske de Vries
Tekst Erik-Ward Geerlings en performers

Bewegingscoaching Izah Hankammer, Daisy Phillips
Film (camera & edit) Jan Beddegenoodts
Video Wim Piqueur
Muziek Jo Thielemans
Lichtontwerp Dennis Diels
Decorontwerp Karolien De Schepper
Kostuumontwerp Chloé Wasselin-DandreProductieleiding Irina Leskovskaya
Technische productieleiding Patrick Martens
Stagemanagement Bennert Vancottem
Techniek Geert De Rodder, Jo Thielemans, Wim Piqueur
Boventiteling Liesbeth Standaert
Productieassistent Clara François

Fotografie Kurt van der Elst

Projectteam Irina Leskovskaya, Leen Van Welden (projectleiding), Maarten Degezelle (publiekswerking), Loubna Boukaroua, Oya Latifa Ben Chikha (communicatie), Jo De Visscher (coördinatie kostuumatelier), Joris Soenen (coördinatie decoratelier), Carl Vermeersch (artistieke planning)

Realisatie decor, rekwisieten en kostuums NTGent

Productie Action Zoo Humain & NTGent

Coproductie Theater Rotterdam

Met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid

Met dank aan Ludo De Brabander, Esmeralda Schütz, Eitan Bronstein Aparicio, Ludo Abicht, Isabelle Grynberg, Charles-Daniel Schreiber, Zouzou Ben Chikha, Jawad Musleh, Angela Godfrey, Robi Damelin, Roni Zeidan, Dani Brodsky, Moshe Zimmermann, Yael Ayalon, Amer Badan, Freddy Rokem, Munther Isaac, Rashed Khudairy, An Verelst, Sophie Samyn

Deze voorstelling gezien?

Wij horen graag wat je ervan vond: deel jouw ervaring hier.