Nieuws

09.12.2019 - Kunst voor de kunst: Paul Van Gysegem kruipt in penseel voor 'Métisse'

 

De voorbije weken klonk de stem van het Vlaamse cultuurveld massaal door de Brusselse straten, maar de regering-Jambon week geen centimeter. In 2020 krimpen ook de structurele subsidies van Action Zoo Humain met 6%, terwijl de kans op projectsteun meer dan halveert. Dat gat in onze begroting dichten wij met méér kunst in plaats van minder.

In het kader van Métisse, een nieuwe coproductie met Theater Antigone, vroegen we beeldend kunstenaar Paul Van Gysegem - tevens een begenadigde jazzmuzikant - om zijn verbeelding los te laten op het onderwerp van de voorstelling: het identiteitsvraagstuk van 'dubbelbloedkinderen' sinds de jaren '60, toen ze als onwettige burgers in zowel Afrika als Europa massaal op onbegrip stuitten.

Het verhaal van hun verscheurde positie en Van Gysegems weergave daarvan sluiten naadloos aan bij zijn oeuvre, dat zich situeert in de stroming van de existentiële kunst. In zijn plastische werken zoekt de intussen 84-jarige kunstenaar spanningsvelden op die eigen zijn aan het menselijke bestaan. Angst en hoop, tederheid en agressie, hoogmoed en val krijgen vorm in een contrastspel tussen vlak en rond, ruw en glad, abstract en figuratief … Deze kenmerkende stijl, die getuigt van een sterke binding met mens en maatschappij, leverde hem in 1991 de prestigieuze Louis Paul Boonprijs op.

Bijna 20 jaar later brengt zijn intuïtie hem tot een duet van schilder- en collagekunst - met als titel eveneens Métisse - dat Action Zoo Humain in beperkte oplage als zeefdruk (44 x 61 cm) mag verkopen. Van de in totaal 100 exemplaren personaliseerde hij er 20. Een kunstwerk kan nooit volledig af zijn, dus voegde hij stapsgewijs unieke details toe aan de originele versie. De opbrengst wordt een bron van alternatieve financiering voor producties en interventies van Action Zoo Humain in 2020.


Op zoek naar een bijzonder kerstcadeau voor een verwant, een vriend of uw eigen kale muur? Bestel via onderstaand formulier een van de 100 zeefdrukken van Métisse en steun Action Zoo Humains kunst-voor-de-kunstinitiatief!
'Métisse' (Paul Van Gysegem) - © Action Zoo Humain