News

18.07.2019 - Photographic report: season '18-'19

Theatre season '18-'19 is coming to an end. Action Zoo Humain looks back on a year of controversial artistic interventions, an international premiere, successful (re)performances, a farewell tour and the kick-off of its residency at NTGent.

'De Processie' - © Kurt van der Elst

Tijdens het openingsweekend van NTGent transporteerde Action Zoo Humain de eerste artistieke zaad- en eicellen voor het Vlaams Paviljoen op de wereldexpo in Dubai (2020). De Processie trok van de Sint-Baafskathedraal naar het Arcatheater, waar de bedenkers het voorontwerp onthulden.

'AMNÈ(I)S(T)IA: Say Sorry' - © Kurt van der Elst

Chokri Ben Chikha werd geselecteerd om een voorstelling te maken met een groep jonge alumni van het Institut del Teatre in Barcelona. Geïnspireerd op Amnes(t)ie, die dit seizoen aan haar laatste tournee door België en Nederland toe was, groef AMNÈ(I)S(T)IA: Say Sorry naar parallellen tussen jihadisten en aanhangers van het Francoregime. De adaptatie ging in première in het Barcelonese Sala Beckett.

'De Waarheidscommissie' - © Kurt van der Elst

In december 2018 zette Action Zoo Humain haar artistiek onderzoek voort naar de tentoonstelling van 'exoten' op wereldexpo's. Locatie van dienst voor deze editie van De Waarheidscommissie: de plenaire zittingszaal van de Belgische Senaat. Kijken we vandaag met andere ogen naar de vluchtelingen en migranten in onze straten dan hoe Brusselaars op de wereldtentoonstelling van 1958 naar de tentoongestelde Congolezen keken?

'Le Chicon' - @ Kurt van der Elst

Maxime Waladi kruidde en bakte zich opnieuw een weg door de multiculti grond van zijn verleden, bezaaid met witloofkroppen en durumtarwe. Of het nu ligt aan zijn kookkunsten of zijn innemende geestdrift: Vlaanderen krijgt maar niet genoeg van Le Chicon. Ook in '19-'20 is de voorstelling te gast in verschillende cultuurcentra.

'Het Graf van de Onbekende Vluchteling' - © Kurt van der Elst

In de 12de-eeuwse Wulveringemkerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart hield Action Zoo Humain een plechtige ceremonie ter nagedachtenis van de naamloze 'transmigrant' die begin 2018 om het leven kwam: het vervolg op de artistieke interventie DNA in BXL op het kunstenfestival Human(art)istic. Na de dienst richtte ons gezelschap Het Graf van de Onbekende Vluchteling op.