14.05.2024 > 19.05.2024
Beeld Testament van een Journalist (c) KVdE
Beeld Testament van een Journalist (c) KVdE
Beeld Testament van een Journalist (c) KVdE
Beeld Testament van een Journalist (c) KVdE

Testament van een journalist

In een tijdperk waarin niemand nog echt begrijpt hoe onze systemen werken en sommigen wellicht  mensenrechten inruilen voor een tablet of abonnement op de Flair, laten we ons steeds meer leiden door roddels, perceptie en buikgevoel. Nooit eerder was er zo'n kakofonie aan informatie: iedereen journalist. Is dit het einde van de journalistiek?

In de productie Testament van een Journalist nodigt Action Zoo Humain het publiek uit voor een laatste avondmaal om het einde van de journalistiek te vieren. Aan het hoofd van de tafel zit gastheer én geliefd, gevreesd en beschimpt journalist Hugo Camps. Als symbool van een hele generatie journalisten neemt hij afscheid en opent hij zijn testament. Nog eenmaal blikt hij terug en deelt hij zijn profetieën met zijn volgelingen, zijn verraders en de zwijgende menigte.
 
Schuif mee aan tafel, drink de wijn, breek het brood en neem het tot u. Lucht gerust uw hart en moge kome wat komt. Amen.

Omdat ik hier sta namens de journalistiek namens het geschreven woord
omdat ik hier sta namens de gehele mensheid
 
omdat jullie mij mijn arrogantie verwijten
omdat jullie mij mijn nederigheid verwijten
omdat jullie mij mijn hypocrisie verwijten
omdat ik me anders voordoe dan ik ben
 
omdat jullie dat herkennen
omdat jullie net zo leugenachtig zijn als ik
omdat jullie net zo bang zijn als ik
omdat jullie net zo overmoedig zijn als ik
 
omdat ik vanavond alles over de balk smijt
alles wat ik heb
mijn hele leven
omdat ik dat altijd heb gedaan

In de pers

De Morgen / Interview

"Ja, ik zet een oude witte man in de schijnwerpers en nee, niet iedereen zal daar blij mee zijn. Maar het is nodig dat we onze geschiedenis begrijpen.’ In de voorstelling Testament van een journalistonderzoekt theatermaker Chokri Ben Chikha heden en verleden aan de hand van journalistiek icoon Hugo Camps."

Knack / Interview

"Al jaren is theatermaker Chokri Ben Chikha gefascineerd door het journalistieke monument Hugo Camps. Die fascinatie mondt straks uit in Testament van een journalist, een voorstelling over diens leven en werk. 'Ik heb de decadentie van mijn tijd geaccepteerd. Ik ben er niet trots op. Maar ik schaam me er ook niet voor'. Het sterke spel, de mooie muziek en de tekst met tentakels zijn ruimschoots voldoende om te beklijven."

Etcetera / Recensie

"Biografisch theater is er in alle maten en gewichten. Maar zo vernuftig als Testament van een journalist, een apologie van/voor Hugo Camps, is het nog niet vaak vertoond: kijken we naar een kwetsbaar eerbetoon, een ijdel zelfportret of toch een regelrechte afrekening? We kijken naar de perfectionering van Chokri Ben Chikha’s jarenlange zoektocht naar de beste mélange tussen fictie en realiteit. (...) Op en top theater."

De Standaard / Recensie

"In dit boeiende biografische stuk over Hugo Camps nemen we afscheid van een generatie."

Knack / Recensie

"Regisseur Chokri Ben Chikha grijpt Camps' testament aan om meer te doen dan alleen de te egocentrische en op likes mikkende journalisten te bekritiseren. Hij bekritiseert ook de podiumkunstensector zélf."

Credits

PRODUCTIE Action Zoo Humain REGIE Chokri Ben Chikha TEKST Hugo Camps, Erik-Ward Geerlings DRAMATURGIE Sietske de Vries CHOREOGRAFIE Laura Neyskens SCENOGRAFIE Luc Goedertier MUZIEK Maxime Lenssens, Luiz Marquez KOSTUUM Marij De Brabandere VIDEO Messervideo BEELD Kurt Van der Elst TECHNISCHE COÖRDINATIE Arthur De Vuyst MET Bert Luppes in de rol van Hugo Camps, Luiz Marquez, Manou Selhorst en Maxime Waladi / Armin Mola
IN SAMENWERKING MET NTGent COPRODUCTIE Perpodium. MET DANK AAN Historische Huizen Gent, Danspunt, CC Westrand, Futurn (bedrijvenpark Westgate), Van Steenbrugge Advocaten, Stef Ampe, Sirine Jendoubi, Oya Ben Chikha

Met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest. 

Deze productie kwam tot stand op basis van interviews van regisseur Chokri Ben Chikha en dramaturg Sietske de Vries met Hugo Camps en Walter Van Steenbrugge.